Tko to planinari utorkom u 02:00 ujutro?

07.03.2023. u jutarnjim satima (02:15) centar 112 preusmjerio je poziv dvojice planinara koji su se spuštali s Ivanščice preko staze Konj. Jedan od planinara zadobio je ozljedu noge i nije mogao nastaviti spuštanje te je zatražio pomoć. Prema njihovim uputama nalazili su se 600m do izlaska iz šume.
Vrlo brzo je organiziran tim za spašavanje koji je žurno krenuo prema opisanoj lokaciji. S obzirom da je noć bila relativno hladna, planinarima je sugerirano da se utople što je više moguće do dolaska spašavatelja.
Putem centra 112, pokušali smo stupiti u ponovni kontakt s unesrećenim u više navrata radi dijeljenja točne lokacije, ali bezuspješno. To nas nije previše zabrinjavalo pošto je čest slučaj da se baterija mobitela isprazni te smo krenuli prema opisanoj lokaciji. Nakon prolaska prvih 600-700 metara počeli smo sumnjati u točnost opisa, ali ni to nije bilo toliko zabrinjavajuće pošto se vrlo lako pogriješi oko procjene udaljenosti. Ponovno smo pokušali stupiti u kontakt s unesrećenim, ali opet bezuspješno.
Spašavatelji su zajedno sa svom potrebnom opremom za spašavanje pretražili stazu do samog vrha Ivanščice, a i to je bilo jednako tako bezuspješno.
U suradnji s PP Ivanec i dežurnom patrolom provjerena su uobičajena parking mjesta na popularnim stazama na Ivanščicu, ali sva parking mjesta su bila prazna. Vrlo neuobičajeno za današnje planinare, koji su se predstavili da nisu iz okolice Varaždina, a planinare u jutarnji satima kad javnog prijevoza nema.
Prilikom spuštanja ponovno je detaljno provjerena cijela staza, a unesrećenom ni traga.

Nakon poziva u pomoć počeo je jak pljusak pa je možda to potaknulo planinare da se spuste sami? Čak i ako su shvatili da se mogu sami spustiti, zar je problem ponovno nazvati centar 112 i obavijestiti da pomoć nije potrebna?
Imajte na umu da se netko ustao u 2 ujutro, odvojio svoje slobodno vrijeme, odjurio na Ivančicu i nakon toga direktno na posao.
Jesu li se planinari spustili sami ili se radi o nečijoj „zabavi“ provjerit će nadležne službe, ali svakako možemo komentirati da se radi o izuzetno neodgovornom i kažnjivom ponašanju.