Međunarodna ekološka akcija Drava 2022 – Ni nam vseeno!

19.3.2022. u sklopu Međunarodne ekološke akcije Drava 2022 “Ni nam vseeno!”, a u kojoj su hrvatski dio akcije organizirali članovi Kluba podvodnih aktivnosti “Drava” iz Varaždina, sudjelovala su i tri člana HGSS Stanice Varaždin koji su ujedno pružali i tehničku potporu s čamcem, vozilom i opremom za spašavanje i rad na visini.

 
Članovi Kluba i Stanice su u sklopu eko-akcije pred sebe postavili i jedan zahtjevan cilj – vađenje pogonskog sklopa automobila koji je prilikom prometne nesreće dva tjedna ranije pao s cestovnog mosta u rijeku Dravu. Motor s mjenjačem se nalazio na dubini od 6 metara, u centralnom toku rijeke s jakim strujanjem i uvjetima slabe vidljivost. 
 
Sve zajedno je predstavljalo iznimno teške uvjete za ronjenje, te je bilo potrebno prethodno detaljno planiranje i točna koordinacija Stanice i Kluba u svakom trenutku provođenja kako bi se sve sigurno odradilo. 
 
Sama akcija se sastojala od pretrage akvatorija i lociranja objekta, pričvršćivanja užeta za isti, te dizanja preko 200kg teškog objekta iz vode na čamac i transport do obale. Akcija je uspješno izvedena, što je na kraju dokazalo visok stupanj obučenosti i motiviranosti svih sudionika, kao i spremnost na suradnju između Stanice i Kluba. 
 
Sam pogonski sklop je sadržavao 6-7 litara motornog i transmisijskog ulja, te je vađenje istog također imalo veliki ekološki značaj.